Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ:

ΕΧPERIMENTAL PROJECT "POETRY IN SIDE" |

INTERACTION OF ARTS


Πνευματικές συγγένειες, κοινοί τόποι: ο λόγος της ποίησης εμπεριέχει την εικόνα, ο λόγος της ζωγραφικής είναι η εικόνα. Στην παράλληλη ανάπτυξη και των δύο, η εικαστική παράσταση, η οποία  προσφέρεται ως εμπνέουσα αφορμή και ο ποιητικός λόγος, ο οποίος προσφέρεται  ως ιδέα προς απεικόνιση, συγκλίνουν και αλληλεπιδρούν, ολοκληρώνοντας το παζλ των λέξεων, των ποιητικών εικόνων, των συμβολισμών.

Ερευνητικό ζητούµενο του project είναι να µελετηθούν οι εκφράσεις της σχέσης της σύγχρονης ελληνικής ποίησης µε τη ζωγραφική στα πλαίσια της επικοινωνίας των δύο τεχνών και τελικός στόχος είναι ο ανοιχτός διάλογος ανάμεσα σε δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες, σημαίνον και σημαινόμενο.

Οι θεατές καλούνται να ανακαλύψουν τη βαθύτερη ουσία μιας πραγματικότητας που υποκρύπτεται πίσω από τον κεντρικό πίνακα του project: το υφέρπον πάθος του κόκκινου, που συνδιαλέγεται δημιουργικά με τη σημασιολογική φόρτιση των λέξεων και την πληθωρικότητά του, που συμπαρασύρει σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων και προβληματισμών.

Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα εσωτερικά τοπία των εικαστικών και ποιητικών συνθέσεων και να χαρούν την αισθητική τους, προσλαμβάνοντας τα μηνύματά τους με βάση τα δικά τους ξεχωριστά κριτήρια, τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις.

Τέλος, με άξονα την ιδέα, αυτοδύναμη και ενδελεχή, ως μοχλό δημιουργίας, οι δημιουργοί συνδιαλέγονται, αναστοχάζονται, συγκλίνουν και αλληλεπιδρούν μέσα από διαφορετικές αισθητηριακές οδούς, οροθετώντας έναν εικαστικό χώρο όπου η ζωγραφική και η ποιητική πράξη -και σύμπραξη- επιστρατεύονται για να αφηγηθούν -άλλοτε παραστατικά, άλλοτε υπαινικτικά- να αρθρώσουν νοήματα, να απελευθερώσουν επιθυμίες, να καταδυθούν σε πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.

Βασιλική Δραγούνη

Project Creator: Λίζα Γιαννούρη
Organizer Page: Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.