Phoenix

Phoenix
Our spirit artifacts tell more about ourselves than our confessions.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

 

Πηγάζουν απ’ το τελευταίο χείλος του ηλιοβασιλέματος

με χέρια υψωμένα σε χειρονομίες

εκλιπαρώντας κάποιον να τους σώσει

ή γνέφοντας το τελευταίο αντίο -

πρόσωπα χτυπημένα από κλήσεις

που δεν μπορούν να ακουστούν,

στόματα παγωμένα σε σιωπές

που καλύπτουν τα πάντα,

αναμειγνύονται έξω απ’ τους κόκκινους λόφους

που κρέμονται σε κόκκινες προοπτικές

καθώς το ηλιοβασίλεμα βαθαίνει

και οι σκιές του παρελθόντος ταλαντεύονται

σαν παλιοί εφιάλτες.

Μία παλίρροια απόστασης τα σπρώχνει μακριά

και τα παρασύρει σε άχρονες βάρκες

καθώς τα κόκκινα φαντάσματα του ηλιοβασιλέματος

κοιτάζουν και στριφογυρίζουν

και φουντώνουν με το φως που αργοπεθαίνει

ξεφεύγοντας από τα μάτια μας.

 

Βασιλική Δραγούνη

Artwork: Salvador Dali - The Divine Comedy, The apparition of Dis, 1961

The Waterfall of the Phlegethon, Inferno canto 34
Original wood engraving on BFK Rives paper Serie 'La Divine Comédie', Dante Alighieri



Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΙΚΕΤΗΣ

 

Η τρέλα μπαίνει μέσα

σε ομόκεντρες σπείρες

κυκλοφορώντας προς το κέντρο

όπου το τίποτα

αποστρακίζεται

μέσα από πυροσβεστικούς σωλήνες

σε ένα φλεγόμενο Σύμπαν,

ικέτης που αναζητά

το Βάπτισμα της Σωτηρίας.

 

Βασιλική Δραγούνη

Artwork: Creation of all matters, digital artwork by Bruce Rolff, uploaded on January 23rd, 2020.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΤΟΞΟ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗΣ

 

Σχήματα του χρόνου η εποχή μας

πάλλονται στον παράξενο λαβύρινθο της σύγχυσης,

φιγούρες σαστισμένες σε ένα παζλ

από κουρελιασμένες άκρες

αντιστρέφοντας το τόξο εφαπτομένης της σιωπής

χορεύουν με τον θάνατο.

 

Βασιλική Δραγούνη

Artwork: Life of the Town by Marcin Kołpanowicz




Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Βραβεία Larry Niven 2020»

 

Ξεκινώντας από τον θεσμό των Βραβείων της Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως οι θεσμοί μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά τη δημιουργικότητα στην τέχνη.

Γενικά, τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν μία άτυπη ιστορία της λογοτεχνίας μιας χώρας, αλλά αποτελούν επίσης και μια κορυφαία προβολή για ένα βιβλίο, μετακινώντας το από την αφάνεια σε αξιόλογες εμφανίσεις και προσφέροντάς του μια υγιή ώθηση δημοτικότητας στην πορεία. Με λίγα λόγια, τα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven συμβάλλουν αποφασιστικά όχι μόνο στην προώθηση και διάδοση του λογοτεχνικού αυτού είδους, αλλά και στην αύξηση τόσο του αναγνωστικού κοινού όσο και των επίδοξων συγγραφέων, που αποκτούν στόχους και όνειρα μέσα από την επίσημη αναγνώριση που τα βραβεία αυτά προσφέρουν. 

Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες παγκόσμιων αναταραχών: πανδημίες, πόλεμοι, κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, αόρατες συνδέσεις μεταξύ διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο, αναταραχών που ξεδιπλώνονται με ξαφνικές, απροσδόκητες, δραματικές και (για πολλούς) τρομακτικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι ζούμε καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού.

Η λογοτεχνία του φανταστικού θέτει σημαντικά ερωτήματα, όπως: ποιοι είμαστε; πού οδεύει η ανθρωπότητα; τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πόση σημασία έχει, τελικά; τι συμβαίνει στους ανθρώπους σε μια αυτοματοποιημένη κοινωνία; πώς αλλάζουμε όταν όλη μας η ζωή είναι online; είμαστε μόνοι στο σύμπαν και τι συμβαίνει αν η απάντηση είναι όχι; πού πάμε μετά το ταξίδι μας στη γη και ποιος το αποφασίζει; Και ακόμη και αν κάποιοι από εμάς δεν τα είχαν ποτέ σκεφτεί ως τώρα, τότε μάλλον είναι μόνο θέμα χρόνου.

Πολλές φορές, η λογοτεχνία του φανταστικού μας δείχνει έναν κόσμο που απεικονίζει το πιθανό μέλλον μας. Τα δυστοπικά λογοτεχνικά έργα μας διδάσκουν τι δεν πρέπει να κάνουμε, ενώ τα ουτοπικά μας διδάσκουν τι πρέπει να κάνουμε - τα περισσότερα, πάντως, μας μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα για τον τρόπο που ζούμε.

 

Βασιλική Δραγούνη


Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

«Η άλλη»

 

Η επιστημονική φαντασία, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο είδος λογοτεχνίας, γράφεται συχνά με έναν κοινωνικό σκοπό ή έναν στόχο. Αυτός ο σκοπός είναι σπάνια να προβλέψουμε ρητά το μέλλον - η επιστημονική φαντασία άλλωστε μερικές φορές καθοδηγεί την τεχνολογική ανάπτυξη, αντί να την προβλέπει. Αντίθετα, η επιστημονική φαντασία έχει γραφτεί για να προειδοποιήσει ή για να εξυμνήσει την ανθρώπινη εφευρετικότητα ή για να εξερευνήσει τις προεκτάσεις ενός ριζικά διαφορετικού συστήματος.

Και ο κόσμος είναι ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο μέρος - η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει μόνο ένα πανταχού παρόν «μέλλον» για όλους είναι αστεία. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιστημονική φαντασία ως μέσο για να φανταστούμε τι είδους μέλλοντα είναι δυνατά, και ποια είναι επιθυμητά, και το καθένα να ενεργεί με τον δικό του τρόπο για να βοηθήσει να εισαγάγουμε το καλύτερο μέλλον στην πραγματικότητα.

Το διήγημά μου «Η άλλη», το οποίο κυκλοφόρησε και σε βιβλίο, κέρδισε το 1ο Βραβείο "Επιστημονικής Φαντασίας" LARRY NIVEN 2020 στην κατηγορία διήγημα και είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που καθημερνά δίνουν το δικό τους αγώνα. Η ιστορία του βιβλίου είναι βασισμένη σε γεγονότα της πραγματικής ζωής, με πολλές ανατροπές και γρήγορους ρυθμούς, μέσα από τους οποίους διαφαίνεται η εσωτερική αγωνία για τον άνθρωπο εναντίον των αμέτρητων δυνατοτήτων της τεχνολογικής προόδου, για τις ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους και για το τι είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

Πραγματεύεται την έννοια του «άλλου», ο οποίος εμφανίζεται ως μία κατασκευή του φαντασιακού που τοποθετείται στο στάδιο της αναγνώρισης του κόσμου και του εαυτού και στις διαδικασίες που αυτή συνεπάγεται, δηλαδή στη διάκριση «καλού» και «κακού», «επιτρεπτού» και «απαγορευμένου».  Η ηρωίδα της ιστορίας πάσχει από ανίατη ασθένεια και προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεταφυσική της αγωνία εφευρίσκοντας εκ νέου την γνώριμή της πραγματικότητα μετουσιώνοντας στοιχεία από αυτήν, για να συνεχίσει να «ζει» και να επικοινωνεί με τον άντρα που αγαπά μέσω της τεχνολογίας, έως ότου αρχίσει να αισθάνεται ανταγωνιστικά απέναντι στον άλλο της εαυτό, τον οποίο η ίδια έχει εφεύρει.

Αν και μέσα από ένα δυστοπικό υπόβαθρο, η ίδια η ιστορία έχει την πρόθεση να καταδείξει το αίσθημα ελπίδας, επιβίωσης και ανασύνταξης μετά από μια καταστροφή. Δεν παύει, ωστόσο, να παραμένει και μια αφορμή για την μελέτη της θνητότητας της ανθρώπινης φύσης και τον προσδιορισμό του πεπερασμένου ανθρώπου που συνδιαλέγεται με έναν απέραντο κόσμο, ο οποίος πάντα θα τον ξεπερνά.

 

Βασιλική Δραγούνη


Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

«Κυρτά Κάτοπτρα»

 

Πιστεύω πως κάθε λογοτεχνικό είδος θα πρέπει να ανατέμνει κοινωνίες και ψυχές, να διερευνά τα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτά, ο συγγραφέας έχει καθήκον να εμβαθύνει μέσα στη ζωή του και στη ζωή των διπλανών του. Η εκάστοτε κοινωνική κρίση λέει πολλά για το είδος της ζωής που ζούμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καθρέφτης κρατημένος μπροστά από το πρόσωπο της κοινωνίας, συνειδητοποιεί κανείς πού είναι τα όρια, τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Τα «Κυρτά Κάτοπτρα» είναι ένα βιβλίο εφευρετικό, που γεφυρώνει μερικά από τα αγαπημένα μου είδη - φαντασία, επιστημονική φαντασία και μυστήριο. Οι γοητευτικοί χαρακτήρες του ζουν μια καθημερινότητα η οποία διαδραματίζεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει πολλές πτυχές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και οι «μη επιστημονικά επικυρωμένες σχέσεις» δοκιμάζονται σκληρά. Οι προσπάθειες ωστόσο των χαρακτήρων, αφενός μεν να εγκλιματιστούν στον αγώνα για επιβίωση και αφετέρου να βρουν νόημα και σκοπό, είναι διαχρονικές.

Στα «Κυρτά Κάτοπτρα» θα βρείτε 30 διηγήματα φαντασίας και μυστηρίου με κεντρικό θέμα τον αντικατοπτρισμό, μια λέξη με δυνητικό ψυχικό φορτίο. Μια λέξη που παραπέμπει στην αντανάκλαση των εσωτερικών συναισθημάτων των ηρώων σε έναν συμβολικό καθρέφτη μέσα στον οποίον ο ήρωας - ή ο αναγνώστης, να μπορεί να  βλέπει μια εικόνα που ποτέ δεν ξέρει αν θα ήθελε να γνωρίσει.

Τα διηγήματα διαπραγματεύονται βασικά ζητήματα της ανθρώπινης κατάστασης, τον φόβο και τον έλεγχο, το θαύμα και το τραύμα, την αυταπάτη και την επανόρθωση, την ομορφιά και το σκοτάδι, την εξάρτηση ή μη του ενός από τον άλλον. Όλα τα διηγήματα του βιβλίου έχουν έναν κοινό άξονα: τον κατακερματισμό της σύγχρονης εμπειρίας. Αφενός διαπραγματεύονται την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, αφετέρου μπορεί να αποτελούν μια συνεχή αλληλο-διαβεβαίωση ύπαρξης ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη.

Το κάθε διήγημα ξεχωριστά, μπορεί να αποτελέσει μια πραγματοποιημένη υπαρξιακή αναζήτηση, μια παράξενη μορφή πίστης σε κάποια ανώτερη δύναμη που δύναται να λειτουργεί ως οδηγός επιβίωσης, τοποθετώντας τον αναγνώστη για άλλη μια φορά στη θέση του περιπλανώμενου που θα πρέπει να αποφασίσει αν το επόμενο βήμα θα τον φέρει εγγύτερα σε πράγματα ακόμα πιο ανησυχητικά ή αν θα είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής σε έναν κόσμο που με τόσο κόπο έχει οικοδομήσει και του είναι τόσο απαραίτητο να συνεχίσει να απολαμβάνει την οικειότητα του.

 

Βασιλική Δραγούνη


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

«Ρωγμές στο προσωπείο»

 

Ήταν μια βασική επιθυμία μου μέσα από αυτές τις 72 μικρές ιστορίες του βιβλίου μου «Ρωγμές στο προσωπείο» να αναπαραστήσω τις διάφορες πτυχές του εγώ, έτσι όπως προσπαθούμε να τις αναδείξουμε ή να τις κρύψουμε και να εξερευνήσω το πώς εκδηλώνεται κάθε φορά η μεταμορφωτική περιπέτεια και πώς ο άνθρωπος ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους να αλλοιώνει την αυθεντικότητά του διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, παρερμηνεύοντας γεγονότα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.

Ο κόσμος είναι γεμάτος μάσκες και όλοι είμαστε κατασκευαστές μασκών. Οι μάσκες αντιπροσωπεύουν την επιθυμία μας να μάθουμε ποιοι είμαστε. Οι μάσκες είναι δύσκολες: κρύβουν την ταυτότητά μας αλλά όχι τον αληθινό μας εαυτό. Οι μάσκες είναι επικίνδυνες: δεν κρύβουν απλώς, αλλά μεταμορφώνουν αυτό που είμαστε. Γινόμαστε αυτοί που υποδυόμαστε. Οι μάσκες δημιουργούν νέες ταυτότητες ή μεταμορφώνουν τις υπάρχουσες. Καλύπτουν και συγχρόνως αποκαλύπτουν, αντανακλώντας τα κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας που τις παράγει. 

Οι μάσκες υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες και παρόλο που μπορεί να φορεθούν σε διαφορετικά πλαίσια και με διαφορετικούς στόχους στο μυαλό, όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό - επιτρέπουν στον χρήστη να γίνει κάποιος άλλος από τον καθημερινό του εαυτό. Όσο κι αν μας είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, όλοι φοράμε μάσκες στην καθημερινότητά μας. Όλοι φοράμε «μεταφορικές» μάσκες, που δεν μπορούμε να τις αφαιρέσουμε χωρίς να αφαιρέσουμε και λίγο από το δέρμα μας.

Σε μια κοινωνία που ανταμείβει τις άψογες μάσκες, είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αληθινή ταυτότητα από το προσωπείο. Στον ιδιότυπο ανταγωνισμό προσώπου και προσωπείου, το δεύτερο αναδεικνύεται τις περισσότερες φορές νικητής. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες στιγμές, όπου η αυτο-εξαπάτηση παύει να είναι ισχυρή και εμφανίζονται «ρωγμές στο προσωπείο».

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ταυτότητα ως έννοια είναι τόσο άπιαστη, όσο η αίσθηση του καθενός για την προσωπική του ταυτότητα. Συνδέεται με αξιολογήσεις που γίνονται από τον ίδιο και από τους άλλους. Κάθε άτομο βλέπει τον εαυτό του να καθρεφτίζεται στις κρίσεις των άλλων. Οι μάσκες που παρουσιάζει στον κόσμο διαμορφώνονται με βάση τις προσδοκίες του για τις κρίσεις αυτές.

Γι' αυτό το λόγο και η μάσκα, ως προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα του εαυτού μας, είναι τόσο συναρπαστική για εμάς. Γι' αυτό το λόγο και οι πολύ συχνές στην θεματολογία μου απεικονίσεις του καθρέφτη και της μάσκας ως αντανακλάσεις και κατασκευές του «εαυτού», υποδηλώνουν ότι και ο ίδιος ο εαυτός ως κατασκευή, είναι εξίσου αινιγματικός και διφορούμενος.

 

Βασιλική Δραγούνη


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Lockdown»

 

Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει τόσες πολλές απώλειες στον πραγματικό κόσμο, όλες οι ιστορίες της Ανθολογίας «Lockdown» αναπόφευκτα σχηματίζουν θραύσματα μιας επιδημικής αποκάλυψης και προσφέρουν εμπειρίες με τις οποίες πολλοί από εμάς μπορούμε να σχετιστούμε σε κάποιο επίπεδο.

Είναι οι ιστορίες απομονωμένων πολιτών καθώς αντιμετωπίζουν τους πιο σκοτεινούς φόβους τους, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν από ένα ολοένα και πιο θανατηφόρο ξέσπασμα. Αυτό που έφερε στην επιφάνεια την εύθραυστη σωματική και ψυχολογική διάσταση του ανθρώπου και υπενθύμισε λίγο πολύ σε όλους μας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

Κάθε τμήμα του lockdown είναι από μόνο του ένα καλό κομμάτι τρόμου, μια ζοφερή, συχνά ενοχλητική αντανάκλαση που θα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή. Θα ήθελα να προσθέσω πως υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν την απομόνωση βαριά και πολύ συναισθηματική, ειδικά αν έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο από τον ιό. Θα μπορούσε να είναι ακόμη νωρίς για την πλήρη επεξεργασία της εμπειρίας, αλλά δεν παύει να είναι μια αντανάκλαση του τι έπρεπε να περάσει ο κόσμος.

Στην Ανθολογία «Lockdown» συμμετέχω με το διήγημα «Ο βωμός», το οποίο εστιάζει στην περίπλοκη σχέση της ηρωίδας με την μητέρα της, μια σχέση αγάπης-μίσους που οι σκληρές συνθήκες του Lockdown επιδείνωσαν, καθώς κατέδειξαν τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού τους.

Πιστεύω ότι το σασπένς, το νουάρ και ο τρόμος που η Ανθολογία «Lockdown» προσφέρει είναι εξαιρετικά ανακουφιστικά σε τέτοιες εποχές. Παρέχουν ένα είδος συναισθηματικής διατροφής λόγω του ίδιου του σκότους τους. Το διαμορφωμένο και φανταστικό σκοτάδι στη μυθοπλασία, σε μια συνεκτική αφήγηση και σε μια αναγνωρίσιμη μορφή, παρέχει στον αναγνώστη την απαραίτητη κάθαρση.

 

Βασιλική Δραγούνη


Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Η Έσχατη Πανδημία»

 

Πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας επαληθεύτηκαν και έγιναν οιωνοί, ουσιαστικά, του μέλλοντος. Η φαντασία κάποιες φορές λειτουργεί προφητικά. Σε μια ανθολογία φανταστικής λογοτεχνίας τα πάντα είναι συμβατά μεταξύ τους, τα πάντα μπορούν να συμβούν και τα πάντα να συνυπάρξουν. Αφετηρία είναι πάντα ένα θεμελιώδες ερώτημα: «Πώς θα ήταν αν;»

Με αυτό το σκεπτικό, η «Έσχατη Πανδημία» χρησιμοποιεί ένα δυστοπικό υπόβαθρο για να χτιστούν πάνω του ιστορίες οι οποίες είτε καδράρουν την πανδημία ως βασικό πρωταγωνιστή, ή την χρησιμοποιούν ως background για την ανάπτυξη της πλοκής τους, παραμένοντας ωστόσο μια αφορμή για την μελέτη της θνητότητας της ανθρώπινης φύσης.

Στην «Έσχατη Πανδημία» συμμετέχω με το διήγημα τρόμου «Το αντίστοιχο γονίδιο». Οι ασθένειες είναι κομμάτι της ζωής. Δύσκολα φοβάται κανείς την ιδέα μιας ασθένειας, εκτός κι αν αυτή λάβει διαστάσεις καταστροφής. Μια πανδημία λοιπόν, θα μπορούσε να αναχθεί στο βιολογικό, στο μεταφυσικό ή και στο θρησκευτικό ακόμη. Το υπόβαθρο που προσφέρει η νέα πραγματικότητα της πανδημίας είναι ιδανικό για ανάπτυξη και ψυχογράφηση διαφορετικών προσωπικοτήτων, το έδαφος είναι κατάλληλο για σκιαγράφηση διαταραγμένων ανθρώπινων χαρακτήρων και συμπεριφορών και ανοίγει πόρτες για να εισχωρήσει ψυχοπαθητικό DNA στο κείμενο.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μου ουσιαστικά εφευρίσκει εκ νέου τη γνώριμή του πραγματικότητα μετουσιώνοντας στοιχεία από αυτήν, για να κατασκευάσει άλλους, πιθανούς ή απίθανους δυστοπικούς κόσμους κι αυτή η εκ νέου εφεύρεση αναδεικνύει ακόμα πιο εμφατικά το πεπερασμένο του ανθρώπινου είδους.

 

Βασιλική Δραγούνη


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ»

 

Οι ρίζες της φανταστικής εξήγησης του κόσμου μέσα από τη λογοτεχνία είναι τόσο αρχαίες όσο και το ανθρώπινο είδος -άλλωστε η πρώτη οργανωμένη μορφή λογοτεχνίας του φανταστικού ήταν η μυθολογία. Όμως οι καινούριες γενιές κι οι ραγδαίες μεταλλάξεις που υφίσταται ο κόσμος μας, φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο καινούρια ζητούμενα και νέες ανάγκες. 

Στα διηγήματά τους οι συγγραφείς των «Θρύλων του Σύμπαντος» περιγράφουν τη σύγκρουση ανάμεσα στο ορθολογικό και το ανορθολογικό, με άλλα λόγια την εισβολή του φανταστικού στο πραγματικό ή του αφύσικου στο φυσικό, με τη θεματολογία τους να περιστρέφεται τόσο γύρω από την επική φαντασία, όσο και γύρω από το εσωτερικό ανθρώπινο σύμπαν. 

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στους Θρύλους του Σύμπαντος. Αυτή τη φορά συμμετέχω με ένα διήγημα τρόμου, τους «Κυνόδοντες», το οποίο ακροβατεί μεταξύ φανταστικού και πραγματικότητας.

Πραγματεύεται την έννοια του «άλλου», ο οποίος εμφανίζεται ως απειλή αποσύνθεσης και διάλυσης, ως μία κατασκευή του φαντασιακού που τοποθετείται στο στάδιο της αναγνώρισης του κόσμου και του εαυτού στην παιδική ηλικία και στις διαδικασίες που αυτή συνεπάγεται, δηλαδή στη διάκριση «καλού» και «κακού», «επιτρεπτού» και «απαγορευμένου». 

Πραγματεύεται τον εγκλεισμό, φυσικό ή ψυχικοπνευματικό -ένα παλιό και γνώριμο λογοτεχνικό μοτίβο που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να εξετάσει ακραία αισθήματα και οριακές ανθρώπινες καταστάσεις.

Πραγματεύεται τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και τα άγρια ένστικτα που σχετίζονται με την εν γένει κανιβαλική εξέλιξη.  Η κοινωνική συνύπαρξη απορρυθμίζεται με βίαιο τρόπο, και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ορμώμενοι από τα πρωτόγονα ένστικτά τους, δημιουργούν μια δυστοπία την οποία ορίζουν οι νόμοι της ζούγκλας. Πρόκειται για μια ιστορία που εξαρχής δημιουργεί στους αναγνώστες κάποια αόρατη, απροσδιόριστη υποψία, ώσπου στο τέλος έρχεται η ανατροπή.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι η σειρά Ανθολογιών «Θρύλοι του Σύμπαντος» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, είναι μία πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα και που ικανοποιεί κάτι που όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε: να έρθουμε, έστω για λίγο, σε επαφή με εκείνο το κάτι που δεν έχουμε τολμήσει ακόμη να φανταστούμε.

 

Βασιλική Δραγούνη


Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 Αθήνα 19 Ιουνίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

στην Αθήνα θα διοργανωθεί από τις 15:00 το μεσημέρι

 

στο RockWood

Βασ. Ηρακλείου 2 και Πατησίων,

δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑ

ΓΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ!

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα βιβλία των εκδόσεων καθώς επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

 

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

 

Όψεις του Φανταστικού!

Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

 

Αθήνα

Κυριακή, 19 Ιουνίου

 

15:00 μέχρι το τέλος του φεστιβάλ

Έκθεση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. 

Από τις 15:00 θα λειτουργεί η έκθεση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές όπου θα μπορείτε να αγοράσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ τα βιβλία των εκδόσεων. 

 

15.30 Παρουσίαση των βιβλίων

Η θύελλα της σκέψης του Απολλώνιου Γκλαβά

«Εγώ μιλάω ακόμα γι’ Αγάπη» του Απολλώνιου Γκλαβά

Θα μιλήσει ο Εγγονίδης Χαράλαμπος. 

 

16.00 Παρουσίαση των βιβλίων

Runner’s High του Γιώργου Θεμελή

Κόκκινα Μάτια του Στυλιανού Παπαδά

Το σιδερένιο κιβώτιο του Στυλιανού Παπαδά

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων. 

 

16:30 Παρουσίαση του βιβλίου

Η πριγκίπισσα Βανίλια της Βέρας Αναστασίου

Θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου. 

 

Μετά την ομιλία η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

Κλήρωση: Θα γίνει κλήρωση ένα αντίτυπο του βιβλίου Πριγκίπισσα Βανίλια. Η κλήρωση θα γίνει ανάμεσα σε όσους παρακολουθήσουν την παρουσίαση. 

 

16:50 Παρουσίαση των ανθολογιών 

Θρύλοι του Σύμπαντος IX, 

Έσχατη Πανδημία, 

Πτώση των Θεών ΙΙ, 

Epic, 

Lockdown

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των ανθολογιών:

Στέλλα Μπελέση, Βασιλική Δραγούνη, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Λευτέρης Ευμορφόπουλος, Θεοδώρα Χριστοδούλου, Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης, Έλενα Αυγουστάτου, Ισαβέλλα Πρίτσα, Ντίνος Τανίτης, Μάουρα Ρομπέσκου

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τις ανθολογίες στις οποίες έχουν συμμετοχή στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

17:15 Παρουσίαση των βιβλίων

Ο ιερός όφις της Μάουρας Ρομπέσκου

Grecia Undead της Έμιλυς Γερολατσίτη

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

Μετά την ομιλία οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

17.30 Παρουσίαση της τριλογίας

Φώο Σπόετ του Γιάννη Καμπουρόπουλου

Θα προλογίσει ο συγγραφέας Θανάσης Λιακόπουλος.

Παρουσίαση των βιβλίων 

Ξαναζωντανεύοντας τον κόσμο

NRWGOU Virus, Αόρατος πόλεμος

του Ντίνου Τανίτη

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων. 

Κλήρωση: Θα γίνει κλήρωση ένα αντίτυπο του βιβλίου Ξαναζωντανεύοντας τον κόσμο

Η κλήρωση θα γίνει ανάμεσα σε όσους παρακολουθήσουν την παρουσίαση. 

 

18.00 Παρουσίαση των βιβλίων

Ρωγμές στο προσωπείο της Βασιλικής Δραγούνη

Κυρτά Κάτοπτρα της Βασιλικής Δραγούνη

Αλέξανδρος και Σελήνη, Πράξη Α΄, Τα παιδιά του Ήλιου

του Λεωνίδα-Βασίλειου Μανιάτη

Νέα Αρκ: Ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων του  Λεωνίδα-Βασίλειου Μανιάτη

Nuclear Winter της  Σελίνας Χρυσουλάκη

Θα μιλήσει για το βιβλίο ο Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

18.30 Παρουσίαση των βιβλίων

Το δαιμονικό ιζολάριο της Εύης Αθανασέκου

Υδάτινες δυνάμεις και αερικά του Κωνσταντίνου Πολυπαθέλλη

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων

 

19.00 Παρουσίαση των βιβλίων

Παλαιά διαθήκη: Μια ανθολογία της λογοτεχνίας του φανταστικού της  Στέλλας Μπελέση 

Οι γάτες της Βερενίκης της Στέλλας Μπελέση

33 της Στέλλας Μπελέση

θα προλογίσει ο Τάσος Ντερτιλής, κριτικός κινηματογράφου, πολιτιστικός συντάκτης Grand magazine. Σύντομα αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Βάνα Ξυλούρη.

 

Μετά την ομιλία η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία της στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

Κλήρωση: Θα γίνει κλήρωση ένα αντίτυπο του βιβλίου Οι γάτες της Βερενίκης. 

Η κλήρωση θα γίνει ανάμεσα σε όσους παρακολουθήσουν την παρουσίαση.

 

19.20 Παρουσίαση του βιβλίου 

Το πεπρωμένο του Ραθ του Λευτέρη Ευαγγελινού

Στις Απαρχές της Δημιουργίας, του Λευτέρη Ευαγγελινού

Τα παιδιά του φεγγαριού, του Κωνσταντίνου Πατηνιώτη

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

19.50 Παρουσίαση του βιβλίου

Τα νήματα της Λυσσάνδρας της Αλίνας Καλέση

Θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου. 

 

Μετά την ομιλία η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

20.10 Παρουσίαση του βιβλίου

Η Λίμνη της Θλίψης της Ιωάννας Χατζηαντωνίου

Ο ανιχνευτής barcode της  Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου. 

 

Μετά την ομιλία η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

20.30 Παρουσίαση του βιβλίου

Ο Άγιος του Χρήστου Καραντωνίου

Θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου. 

 

Μετά την ομιλία ο συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο του στον χώρο της έκθεσης βιβλίων

 

20.50 Σύγχρονοι συγγραφείς από την Κύπρο

Θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων

Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας της Νεοφύτας Ευαγγέλου

Ανατροπές της Νεοφύτας Ευαγγέλου

Άνθρωποι της στάχτης του Μάριου Μ. Πλουσίου

Εξ αίματος του Μάριου Μ. Πλουσίου

Θα μιλήσουν και θα διαβάσουν η Ισαβέλλα Πρίτσα και η Στέλλα Μπελέση και οι συγγραφείς των βιβλίων.

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

Κλήρωση: Θα γίνει κλήρωση ένα αντίτυπο του βιβλίου Άνθρωποι της στάχτης. 

Η κλήρωση θα γίνει ανάμεσα σε όσους παρακολουθήσουν την παρουσίαση.

 

21.20 Παρουσίαση των βιβλίων

Το χρυσό κρεμμύδι είναι καλύτερο της Ισαβέλλας Πρίτσα

Δύο μικρά νομίσματα της Ισαβέλλας Πρίτσα

Θα μιλήσουν και θα διαβάσουν οι: 

Γρηγόρης Καλογιάννης, Ανδρονίκη Μανουρά, Αλεξία Σκαρμούτσου, Νεφέλη Κωτίτσα.

 

Μετά τις ομιλίες η συγγραφέας θα υπογράψει τα βιβλία της στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

21.50 Θεματικό αφιέρωμα στα Βραβεία Larry Niven

-Παρουσίαση βιβλίων με κείμενα που βραβεύτηκαν με Βραβείο Larry Niven

Κουνουπέλι του Σταύρου Θάνου

Ανήσυχος Ύπνος του Γεώργιου Μαραζιώτη

Σαν παλιό παραμύθι της Σμαραγδής Μητροπούλου

Η άλλη της Βασιλικής Δραγούνη

Η μικρή Άρκτος των Ισαβέλλα Πρίτσα, Αναστασίας Δημακοπούλου, Στέφανου Ματέεβ-Λιναρδής

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων. 

 

-Παρουσίαση της ανθολογίας των Βραβείων Larry Niven για το 2020

Θα μιλήσουν οι συγγραφείς:

Ισαβέλλα Πρίτσα, Ελευθερία Εμμανουηλίδου, Νεφέλη Κωτίτσα, Βασιλική Δραγούνη, Νέλλη Κουρκούλη, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Σμαραγδή Μητροπούλου, Σταύρος Θάνος, Μαραζιώτης Γεώργιος

 

-Απονομή Βραβείων Larry Niven 2020

Θα συμμετέχουν στην απονομή οι συγγραφείς: 

Ισαβέλλα Πρίτσα, Ελευθερία Εμμανουηλίδου, Νεφέλη Κωτίτσα, Βασιλική Δραγούνη, Νέλλη Κουρκούλη, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Σμαραγδή Μητροπούλου, Σταύρος Θάνος, Μαραζιώτης Γεώργιος

 

-Απονομή Βραβείων Larry Niven 2021

Θα συμμετέχουν στην απονομή οι συγγραφείς:

Ελευθέριος Ευαγγελινός, Στέλλα Μπελέση, Ονήσιλος Παυλίδης, Λευτέρης Ευμορφόπουλος, Κωνσταντίνος Πολυπαθέλλης, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Θεοδώρα Χριστοδούλου, Σμαραγδή Μητροπούλου, Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης, Κωνσταντίνα Βαβάση 

 

Μετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους στον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

 

Κλήρωση: Θα γίνει κλήρωση για τρεις υπερ-συλλεκτικές αφίσες του φεστιβάλ που θα έχουν τις υπογραφές όλων των συγγραφέων που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. 

Η κλήρωση θα γίνει ανάμεσα σε όσους παρακολουθήσουν το θεματικό αφιέρωμα για τα Larry Niven.

****

Στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μια ειδική έκδοση του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές, το «Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού» που θα είναι αφιερωμένο στο φεστιβάλ και στις καινούργιες δραστηριότητες των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Θα περιλαμβάνει στην ύλη του συνεντεύξεις εικοσιένα συγγραφέων που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Γνωρίστε το φεστιβάλ και τους συγγραφείς μέσα από τις συνεντεύξεις των συγγραφέων που θα συμμετέχουν!
Θα διατεθούν εξήντα συλλεκτικά αριθμημένα αντίτυπα που θα μοιράζονται δωρεάν μαζί με κάθε αγορά. Θα γίνει διανομή ένα αντίτυπο ανά άτομο και ένα αντίτυπο ανά κάθε αγορά.



Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022"

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Παρουσίαση των βιβλίων της Βασιλικής Δραγούνη 

"Ρωγμές στο προσωπείο", "Κυρτά Κάτοπτρα" και "Η άλλη"




Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022"

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Παρουσίαση Ανθολογιών "Βραβεία Larry Niven 2020" και "Lockdown"