Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Βραβεία Larry Niven 2020»

 

Ξεκινώντας από τον θεσμό των Βραβείων της Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως οι θεσμοί μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά τη δημιουργικότητα στην τέχνη.

Γενικά, τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν μία άτυπη ιστορία της λογοτεχνίας μιας χώρας, αλλά αποτελούν επίσης και μια κορυφαία προβολή για ένα βιβλίο, μετακινώντας το από την αφάνεια σε αξιόλογες εμφανίσεις και προσφέροντάς του μια υγιή ώθηση δημοτικότητας στην πορεία. Με λίγα λόγια, τα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven συμβάλλουν αποφασιστικά όχι μόνο στην προώθηση και διάδοση του λογοτεχνικού αυτού είδους, αλλά και στην αύξηση τόσο του αναγνωστικού κοινού όσο και των επίδοξων συγγραφέων, που αποκτούν στόχους και όνειρα μέσα από την επίσημη αναγνώριση που τα βραβεία αυτά προσφέρουν. 

Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες παγκόσμιων αναταραχών: πανδημίες, πόλεμοι, κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, αόρατες συνδέσεις μεταξύ διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο, αναταραχών που ξεδιπλώνονται με ξαφνικές, απροσδόκητες, δραματικές και (για πολλούς) τρομακτικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι ζούμε καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού.

Η λογοτεχνία του φανταστικού θέτει σημαντικά ερωτήματα, όπως: ποιοι είμαστε; πού οδεύει η ανθρωπότητα; τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πόση σημασία έχει, τελικά; τι συμβαίνει στους ανθρώπους σε μια αυτοματοποιημένη κοινωνία; πώς αλλάζουμε όταν όλη μας η ζωή είναι online; είμαστε μόνοι στο σύμπαν και τι συμβαίνει αν η απάντηση είναι όχι; πού πάμε μετά το ταξίδι μας στη γη και ποιος το αποφασίζει; Και ακόμη και αν κάποιοι από εμάς δεν τα είχαν ποτέ σκεφτεί ως τώρα, τότε μάλλον είναι μόνο θέμα χρόνου.

Πολλές φορές, η λογοτεχνία του φανταστικού μας δείχνει έναν κόσμο που απεικονίζει το πιθανό μέλλον μας. Τα δυστοπικά λογοτεχνικά έργα μας διδάσκουν τι δεν πρέπει να κάνουμε, ενώ τα ουτοπικά μας διδάσκουν τι πρέπει να κάνουμε - τα περισσότερα, πάντως, μας μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα για τον τρόπο που ζούμε.

 

Βασιλική Δραγούνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.