Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2022

Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ»

 

Οι ρίζες της φανταστικής εξήγησης του κόσμου μέσα από τη λογοτεχνία είναι τόσο αρχαίες όσο και το ανθρώπινο είδος -άλλωστε η πρώτη οργανωμένη μορφή λογοτεχνίας του φανταστικού ήταν η μυθολογία. Όμως οι καινούριες γενιές κι οι ραγδαίες μεταλλάξεις που υφίσταται ο κόσμος μας, φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο καινούρια ζητούμενα και νέες ανάγκες. 

Στα διηγήματά τους οι συγγραφείς των «Θρύλων του Σύμπαντος» περιγράφουν τη σύγκρουση ανάμεσα στο ορθολογικό και το ανορθολογικό, με άλλα λόγια την εισβολή του φανταστικού στο πραγματικό ή του αφύσικου στο φυσικό, με τη θεματολογία τους να περιστρέφεται τόσο γύρω από την επική φαντασία, όσο και γύρω από το εσωτερικό ανθρώπινο σύμπαν. 

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στους Θρύλους του Σύμπαντος. Αυτή τη φορά συμμετέχω με ένα διήγημα τρόμου, τους «Κυνόδοντες», το οποίο ακροβατεί μεταξύ φανταστικού και πραγματικότητας.

Πραγματεύεται την έννοια του «άλλου», ο οποίος εμφανίζεται ως απειλή αποσύνθεσης και διάλυσης, ως μία κατασκευή του φαντασιακού που τοποθετείται στο στάδιο της αναγνώρισης του κόσμου και του εαυτού στην παιδική ηλικία και στις διαδικασίες που αυτή συνεπάγεται, δηλαδή στη διάκριση «καλού» και «κακού», «επιτρεπτού» και «απαγορευμένου». 

Πραγματεύεται τον εγκλεισμό, φυσικό ή ψυχικοπνευματικό -ένα παλιό και γνώριμο λογοτεχνικό μοτίβο που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να εξετάσει ακραία αισθήματα και οριακές ανθρώπινες καταστάσεις.

Πραγματεύεται τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και τα άγρια ένστικτα που σχετίζονται με την εν γένει κανιβαλική εξέλιξη.  Η κοινωνική συνύπαρξη απορρυθμίζεται με βίαιο τρόπο, και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ορμώμενοι από τα πρωτόγονα ένστικτά τους, δημιουργούν μια δυστοπία την οποία ορίζουν οι νόμοι της ζούγκλας. Πρόκειται για μια ιστορία που εξαρχής δημιουργεί στους αναγνώστες κάποια αόρατη, απροσδιόριστη υποψία, ώσπου στο τέλος έρχεται η ανατροπή.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι η σειρά Ανθολογιών «Θρύλοι του Σύμπαντος» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, είναι μία πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα και που ικανοποιεί κάτι που όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε: να έρθουμε, έστω για λίγο, σε επαφή με εκείνο το κάτι που δεν έχουμε τολμήσει ακόμη να φανταστούμε.

 

Βασιλική Δραγούνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.