Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ART WEEK

PANORAMA INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL 2022

ENLIGHTENMENT

 

«Η τέχνη είναι μια πληγή που μετατρέπεται σε φως», σύμφωνα με τον Γάλλο ζωγράφο Ζωρζ Μπρακ. Η τέχνη είναι μια πληγή, γιατί αποκαλύπτει τον ψυχολογικό πόνο της ανθρωπότητας. Η τέχνη - η πληγή, μετατρέπεται σε φως, όταν μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον πόνο. Μόλις δούμε τον πόνο, αρχίζει η θεραπεία.

Το θέμα του πίνακά μου είναι η Διαφώτιση (Enlightenment), μια νέα κατάσταση συνείδησης η οποία, αν επιτευχθεί, μπορεί να ενθαρρύνει τον καθέναν μας να γίνει το φως στο σκοτάδι. Η παραδοσιακή έννοια της Διαφώτισης - ή φώτισης, υποδηλώνει μια υψηλή κατάσταση πνευματικής επίτευξης, η οποία είναι μόνιμη (δεν μπορεί να χαθεί μόλις επιτευχθεί), περιλαμβάνει την υπέρβαση του εγώ και είναι το τέλος όλων των μορφών πόνου.

Στο σκοτάδι, αν έστω και ένα μικρό φως ξεχωρίζει, θα πρέπει να γαλουχηθεί για να συνεχίσει να λάμπει χωρίς να παραπαίει. Ένα φως από μόνο του είναι ευάλωτο, αλλά πολλά φώτα μαζί είναι πολύ δυνατά για να κρυφτούν. Μαζί, μπορούν να διαλύσουν εντελώς το σκοτάδι. Το φως δεν είναι κάτι που μπορούμε να κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας, όταν το μοιραζόμαστε επωφελούμαστε όλοι. Μπορούμε όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι και να δείξουμε ότι η παραμονή στο σκοτάδι δεν είναι επιλογή.

 

Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου

Artwork: “Enlightenment” by Georgina Tsismalidou, 

presented and awarded during the Panorama International Arts Festival 2022, Greece


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.