Τρίτη 16 Μαΐου 2023

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΜΑΪΟΣ 2023

«Ανάδρομη Αμφιλύκη»

 

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ενσωματώνουν και να ανταποκρίνονται σε αρχετυπικές εικόνες με τρόπο που είναι εντελώς πέρα από τον συνειδητό τους έλεγχο. Αν ρίξουμε μια ματιά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - από τα βιβλία μέχρι την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα - τα αρχέτυπα υπάρχουν παντού. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο διαδεδομένη, αλλά εξηγεί και τους ποικίλους βαθμούς ενέργειας καθώς και τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των γυναικών.

Εστιάζοντας στα γυναικεία αρχέτυπα, αυτά τα ισχυρά συμπαντικά σύμβολα που αποτελούν μέρος του συλλογικού γυναικείου ασυνείδητου, τα 90 ποιήματα της συλλογής «Ανάδρομη Αμφιλύκη» απεικονίζουν τις περιπλοκές, τη φύση και τα πρότυπα συμπεριφοράς της θηλυκότητας, καθώς και τους πολλούς τρόπους που μπορεί αυτή να εκφραστεί. 

Ο Carl Jung, διάσημος ψυχολόγος, δημιούργησε την έννοια του αρχέτυπου όταν ανέπτυξε για πρώτη φορά τη θεωρία του για την ανθρώπινη ψυχή. Πίστευε ότι αυτοί οι παγκόσμιοι, μυθικοί χαρακτήρες κατοικούν στο συλλογικό μας ασυνείδητο, αντιπροσωπεύουν θεμελιώδη ανθρώπινα μοτίβα της εμπειρίας μας στη ζωή και προκαλούν βαθιά συναισθήματα που αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για το ποιοι είμαστε και γιατί είμαστε εδώ.

Η «Ανάδρομη Αμφιλύκη», με θεματολογία που αντλείται από την μυθολογία και την αρχετυπική ψυχολογία, δεν διστάζει να εξερευνήσει τον ωκεανό των ποικίλων συναισθημάτων της γυναικείας ζωής και να περιγράψει το θάρρος και την αποφασιστικότητα της ευαίσθητης γυναικείας φύσης. Οι γυναίκες είναι η επιτομή της δύναμης, της αγάπης, της θυσίας και του θάρρους. Το βιβλίο διεισδύει στον ψυχικό κόσμο διαφορετικών γυναικείων προσωπικοτήτων, εμπνευσμένων κυρίως από Ελληνίδες θεές, αναλύοντας κάθε τους ουσιαστικό κίνητρο, κάθε τους σκέψη ή πράξη. Αυτοί οι τύποι χαρακτήρων ενσωματώνουν τις ιδέες, τις αξίες, τα χαρακτηριστικά και τους φόβους που συνθέτουν την παγκόσμια γυναικεία εμπειρία.

Στο βιβλίο ενυπάρχουν πολλά διαφορετικά γυναικεία αρχέτυπα και το καθένα από αυτά αποτελεί μία μοναδική έκφραση γυναικείας ενέργειας. Για παράδειγμα, η ανιδιοτελής και συμπονετική μητέρα που βρίσκει χαρά στο να φροντίζει τους άλλους, η νεαρή κοπέλα, σύμβολο των νέων ξεκινημάτων, δημιουργική, αθώα και γεμάτη απορία, η μαγνητική, αισθησιακή, ευμετάβλητη ερωμένη που αναζητά  προσοχή και πάθος. Η βασίλισσα που αγωνίζεται σε έναν κόσμο ανδρών, είναι εξαιρετική στα επιτεύγματα και που αναζητά έναν σύντροφο να την σέβεται και να την στηρίζει. Η παρορμητική γυναίκα-κυνηγός, μοναχική και αυτάρκης. Η σοφή, πρακτική γυναίκα που λατρεύει να κρατά την ενέργεια σε ροή και τα πράγματα τακτοποιημένα, που είναι πνευματική και συγκεντρωμένη στη στιγμή. Τέλος, η γυναίκα-μύστης που εμπιστεύεται τη φωνή της και δεν χρειάζεται την έγκριση των άλλων. Μια γυναίκα που είναι σε επαφή με τη διαίσθησή της και το σκοτάδι της και που αισθάνεται άνετα με την ιδέα του θανάτου. Αυτή η γυναίκα μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιους επειδή δεν έχει φίλτρο, όμως θέλει να μεταδώσει τη σοφία της και να αφήσει μια κληρονομιά.

Το ωραίο με τα γυναικεία αρχέτυπα είναι ότι μπορούμε να αναδείξουμε την ατμόσφαιρά τους όποτε το χρειαζόμαστε. Ωστόσο, επειδή η Αμφιλύκη είναι το σημείο εναλλαγής φωτός και σκότους, το αμυδρό φως κατά την διάρκεια εναλλαγής της ημέρας με τη νύχτα και το αντίστροφο, καμία συζήτηση για τα γυναικεία αρχέτυπα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την εξερεύνηση και της σκοτεινής πλευράς τους. Η σκιά είναι η πιο σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων ενστίκτων μας. Μέσα σε κάθε αρχέτυπο, υπάρχει ένα δίκαιο κίνητρο που μπορεί να γίνει άδικο αν δεν διοχετευθεί κατάλληλα. Η κατανόηση επομένως τόσο του ίδιου του αρχέτυπου όσο και της σκιερής πλευράς του μας προσφέρει μια θαυμάσια εικόνα για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία όχι μόνο των γυναικών στη ζωή μας, αλλά και του εαυτού μας - ο καθένας μας μπορεί να είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών χαρακτήρων ή μια ξεκάθαρη ενσάρκωση ενός συγκεκριμένου. Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε ή ποιοι μπορεί να γίνουμε, ποιοι δεν θέλουμε να είμαστε και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εγγενή μας φύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.