Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΜΑΪΟΣ 2023

Ανθολογία Βραβείων Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2022

 

Ξεκινώντας από τον θεσμό των Βραβείων της Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα και συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση τόσο του αναγνωστικού κοινού όσο και των επίδοξων συγγραφέων, που αποκτούν στόχους και όνειρα μέσα από την επίσημη αναγνώριση που τα βραβεία αυτά προσφέρουν.

Στην Ανθολογία των Βραβείων Larry Niven 2022 συμμετέχω με το διήγημα επιστημονικής φαντασίας «Happy Valentine» το οποίο κυκλοφόρησε και σε βιβλίο, κέρδισε το 2ο Βραβείο Επιστημονικής Φαντασίας Larry Niven 2022 στην κατηγορία διήγημα και είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που παλεύουν με τη λήθη, στους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές στο ταξίδι της ζωής,  όταν οι αναμνήσεις τους αρχίζουν να ξεθωριάζουν..  

Κεντρικό θέμα της ιστορίας αποτελεί η μακρά και εφ΄ όρου ζωής φιλία μιας γυναίκας με μία κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία φαίνεται να εκφράζει συναισθήματα και διαθέσεις. Το «Happy Valentine» ανήκει στο είδος της κοινωνικής επιστημονικής φαντασίας. Μιλάει για την κοινωνική αποστασιοποίηση, για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας καθώς και για την ψυχολογική δυναμική μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνολογίας σε μια εποχή που η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει όλο και περισσότερο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Μέσα από τους γρήγορους ρυθμούς του διαφαίνεται η εσωτερική αγωνία για τον άνθρωπο εναντίον των αμέτρητων δυνατοτήτων της τεχνολογικής προόδου, για τις ατέλειες που μας κάνουν ανθρώπους και για το τι είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

Στην φανταστική λογοτεχνία τα πάντα είναι συμβατά μεταξύ τους, τα πάντα μπορούν να συμβούν και τα πάντα να συνυπάρξουν. Ας πάμε λοιπόν πέρα από την παρούσα στιγμή. Ας μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, από χαρακτήρες σε βιβλία ή σε ταινίες κι ας εξετάσουμε τις πολλαπλές κατευθύνσεις που το μέλλον μας μπορεί να πάρει. Ναι, η σκέψη για το μέλλον μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά αυτή η αξιοσημείωτη ικανότητα προσομοίωσης του πιθανού μέλλοντός μας είναι που κάνει την προοπτική - και τη ζωή ξεχωριστή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.