Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΜΑΪΟΣ 2023

Ανθολογίες «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ» και «Θρύλοι του Σύμπαντος X»

 

Η σειρά Ανθολογιών «Θρύλοι του Σύμπαντος» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, είναι μία πρωτοβουλία που συνεισφέρει στην διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα, ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία μας να έρθουμε σε επαφή με κόσμους που δεν έχουμε τολμήσει να φανταστούμε.

Μέσα από τα διηγήματα των Ανθολογιών «Θρύλοι του Σύμπαντος» διαφαίνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο ορθολογικό και το ανορθολογικό, η εισβολή του φανταστικού στο πραγματικό ή του αφύσικου στο φυσικό, με τη θεματολογία τους να περιστρέφεται τόσο γύρω από την επική φαντασία, όσο και γύρω από το εσωτερικό ανθρώπινο σύμπαν. 

Στους «Θρύλους του Σύμπαντος ΙΧ» συμμετέχω με τους «Κυνόδοντες», ένα διήγημα τρόμου το οποίο ακροβατεί μεταξύ πραγματικού και φανταστικού και πραγματεύεται τον φυσικό ή/και ψυχικοπνευματικό εγκλεισμό - ένα παλιό και αρκετά γνώριμο λογοτεχνικό μοτίβο - τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και τα άγρια ένστικτα που σχετίζονται με την εν γένει κανιβαλική εξέλιξη. Πρόκειται για μια ιστορία που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να εξετάσει ακραία συναισθήματα και οριακές ανθρώπινες καταστάσεις και που εξαρχής δημιουργεί στους αναγνώστες κάποια αόρατη, απροσδιόριστη υποψία, ώσπου στο τέλος έρχεται η ανατροπή.

Στη νέα Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος X» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές συμμετέχω με τη «Σύνδεση», ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας με επίκεντρο τον καταναλωτισμό και τον πιθανό αντίκτυπό του στην κοινωνία και την ανθρωπότητα. Σε γενικές γραμμές το διήγημα κατασκευάζει έναν δυστοπικό αλλά στοιχειωδώς οικείο κόσμο, εκπληρώνοντας την εφευρετική του υπόθεση χωρίς να καταλήγει σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

Χτισμένες πάνω σε συναρπαστικές και παράξενα ρεαλιστικές υποθέσεις, θίγοντας ωστόσο επίκαιρα ζητήματα μέσα από στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, οι Ανθολογίες των Θρύλων του Σύμπαντος αποτελούν πλέον ένα μοναδικό εγχείρημα που φέρνει το αναγνωστικό κοινό σε επαφή με την Λογοτεχνία του Φανταστικού, προσφέροντάς του κόσμους ιδεών και φαντασίας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.