Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΟΡΙΖΟΝΤA

Ποιήματα και Διηγήματα

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Η νέα ποιητική συλλογή, υπό τον τίτλο «ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΟΡΙΖΟΝΤA», της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη, η οποία και πέραν των υπέροχων ποιημάτων αυτής, περιλαμβάνει και σειρά ιδιαίτερα καλογραμμένων, περιεκτικών και πολύ δυνατών σε επίπεδο λόγου, ποιητικών διηγημάτων, έρχεται να δώσει ερεθίσματα, αλλά και περαιτέρω ώθηση, στο λογοτεχνικό χώρο, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένα εξαιρετικό ποιητικό πόνημα, που θα κυκλοφορήσει σε πεντάγλωσση έκδοση, (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά) από τον έγκριτο και ιδιαίτερα σημαντικό Ιταλικό Εκδοτικό Οίκο Edizioni Universum, θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια κατάθεση ψυχής της εν λόγω ποιήτριας. Μια κατάθεση ψυχής κι ένα αυθεντικό ποιητικό έργο, το οποίο εκκινεί στη βάση, τόσο των βιωμάτων, των συναισθημάτων και των γνώσεων, όσο και των υψηλών νοημάτων, που διέπουν τις ποιητικές συνθέσεις, της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη.

Μιας ποιήτριας που χαρακτηρίζεται, τόσο για το υψηλό επίπεδο, την ποιότητα και την ποιητική δυναμική των ποιητικών έργων της, όσο και για την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία της στο λογοτεχνικό χώρο, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, δεδομένου του γεγονότος, ότι μέχρι στιγμής, η κυρία Βασιλική Δραγούνη, έχει να παρουσιάσει σε επίπεδο, έκδοσης μόνο, ήδη έξι ποιητικές συλλογές, σειρά διηγημάτων και μικροδιηγημάτων, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε πλειάδα συλλογικών έργων, -περί τις 144 εκατόν σαράντα τέσσερεις συμμετοχές-, με πιο πρόσφατη και με διεθνή απήχηση, την Πολύγλωσση Ανθολογία «Poetae Mundi» των εκδόσεων Edizioni Universum.

Ποίηση εικόνων, όπου η ανθρώπινη ευαισθησία προσπερνά τις όποιες δυσκολίες, αντλώντας απ’ αυτή δύναμη δημιουργίας και κατ’ αυτό τον τρόπο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες μέσα απ’ την έμπνευση, για την αντιμετώπιση, αυτής καθαυτής της πραγματικότητας, μιας αντιποιητικής εποχής. Πολυτάλαντη και εμπνευσμένη δημιουργός η κυρία Βασιλική Δραγούνη, υπηρετεί την Ποίηση, αλλά και το σύνολο των ειδών της Λογοτεχνίας, όντας πεπεισμένη, για τη σημαντικότητα της ποιητικής και λογοτεχνικής δημιουργίας, τόσο σε λογοτεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Στην Ποίηση της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη, εναλλάσσονται με τρόπο, ιδιαίτερα προσεγμένο και δυναμικό, γλωσσικά εργαλεία-φαινόμενα, όπως η μεταφορά, τα αλληγορικά σχήματα ή οι παρομοιώσεις. Στοιχεία που δυναμώνουν, τόσο τον ποιητικό, όσο και τον πεζό λόγο, της εν λόγω ποιήτριας, υποδηλώνοντας παράλληλα και το υψηλό επίπεδο, της καλλιέργειας που τη χαρακτηρίζει.

Ασφαλώς χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι ποιητικές συνθέσεις της κυρίας Δραγούνη, προβάλλουν για τον αναγνώστη, εν είδει πρόκλησης-πρόσκλησης. Πρόκληση, για ανάγνωση, αναζήτηση και μελέτη, στοιχεία άλλωστε που ενυπάρχουν και στο σύνολο του ποιητικού έργου, της κυρίας Δραγούνη, ως ποιήτριας.

 

Μιλτιάδης Ντόβας

Ποιητής-Λογοτέχνης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τακτικό Μέλος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ, Τακτικό Μέλος και Εκπρόσωπος, για την Περιοχή της Ηπείρου της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, Δ.Ε.Ε.Λ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.