Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

«Φαινότυπος»

 

Ο όρος «φαινότυπος» που αποτελεί τον τίτλο της νέας ποιητικής μου συλλογής αναφέρεται στις παρατηρήσιμες φυσικές ιδιότητες ενός οργανισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την εμφάνιση, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του. Ο φαινότυπος ενός οργανισμού καθορίζεται από τον γονότυπό του - το σύνολο των γονιδίων που φέρει, καθώς και από τις περιβαλλοντικές επιρροές σε αυτά τα γονίδια, επειδή ο κάθε οργανισμός, όπως και η κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει μοναδικές περιβαλλοντικές επιρροές καθώς αναπτύσσεται.

Ο «Φαινότυπος» είναι μία ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη βιολογική βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σε μια εποχή αδιεξόδου, δημόσιας αποτυχίας και ιδιωτικής απόγνωσης.

Ο «Φαινότυπος» δεν δείχνει στους αναγνώστες του αυτό που δεν γνωρίζουν ήδη. Αντίθετα, ρίχνοντας μία διερευνητική ματιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, εξηγεί τι συμβαίνει όταν μια κοινωνία παύει να εξελίσσεται - πώς ο συνδυασμός τεχνολογικής επάρκειας και κοινωνικής δικτύωσης με οικονομική στασιμότητα, θεσμική παρακμή και πνευματική εξάντληση δημιουργεί μία μοναδική πολιτισμική κρίση.

Η ανάλυσή του είναι μια αφετηρία για τολμηρές γραμμές σκέψης. Ραγδαίοι ρυθμοί ζωής, άγχος, καταναλωτισμός, απογυμνωμένες από κάθε ηθική αξία κοινωνικές δομές, επιδερμικές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλοτρίωση, φοβίες, θεωρίες συνωμοσίας και  πεποιθήσεις προσφέρουν έναν απρόσκοπτο και πειστικό κόσμο δυστοπίας, μέσα στον οποίο κυριαρχεί η αίσθηση ότι όλα τα μονοπάτια οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο.

Με έμφαση στο άτομο, ο «Φαινότυπος» επισημαίνει την επίδραση των κοινωνικών επιρροών επάνω του, καθώς και τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται όταν τα φυσικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλο για να ευδοκιμήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται όταν υπονομεύεται η σταθερότητα της κοινωνίας που του δίνει όχι μόνο ταυτότητα, αξίες, σκοπό και νόημα, αλλά και ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και βιολογικό πλέγμα, στο οποίο οφείλει την ίδια του την ύπαρξη.

 

Βασιλική Δραγούνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.