Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

«Η Σύνδεση»

 

Στη νέα Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος X» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές συμμετέχω με το διήγημα «Η Σύνδεση». Πρόκειται για ένα δυστοπικό διήγημα επιστημονικής φαντασίας με επίκεντρο τον καταναλωτισμό και τον πιθανό αντίκτυπό του στην κοινωνία και την ανθρωπότητα. Χτισμένο σε μια συναρπαστική και παράξενα ρεαλιστική υπόθεση, το διήγημα περιγράφει περαιτέρω έναν κόσμο που καταναλώνεται από τον υλισμό, την τεχνολογία και την απληστία.

Κεντρικός «ήρωας» του διηγήματος είναι το Billboard 73F, μία ηλεκτρονική διαφημιστική πινακίδα που προσπαθεί να δελεάσει τους περαστικούς να αγοράσουν το προϊόν που κάθε φορά διαφημίζει, με βάση την ιστορία και τις προτιμήσεις του καθενός. Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια αγορά, το Billboard 73F κερδίζει μια προμήθεια, απαραίτητη για την επιβίωσή του. Ωστόσο, η κοινωνική ευθύνη, η «ανθρωπιά», ο σεβασμός των συναδέλφων, των πελατών και του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η «σύνδεση» με τον καταναλωτή μέσω αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποτελούν τους πυλώνες των αξιών του.

Μια μεγαλόπολη οδυνηρά πνιγμένη στα μέσα ενημέρωσης και τον καταναλωτισμό, αποτελεί το φανταστικό σκηνικό του διηγήματος. Όταν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την καινοτομία, την τεχνολογία, την ψυχολογία, τις πεποιθήσεις ακόμη και την τηλεπάθεια, το Billboard αναγκάζεται να βρει έναν τρόπο για να γίνουν όλα σωστά, αλλάζοντας κάθε φορά τον αλγόριθμό του, προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη πώληση.

Σε γενικές γραμμές το διήγημα κατασκευάζει έναν δυστοπικό αλλά στοιχειωδώς οικείο κόσμο, εκπληρώνοντας την εφευρετική του υπόθεση χωρίς να καταλήγει σε ένα ευτυχισμένο τέλος. Θίγοντας, ωστόσο, επίκαιρα ζητήματα μέσα από στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, μας δίνει μια ιστορία για το τι πραγματικά κάνει κάποιον άνθρωπο και τον αγώνα της κοινωνίας να διατηρήσει την ανθρωπιά της.

 

Βασιλική Δραγούνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.