Phoenix

Phoenix
Our spirit artifacts tell more about ourselves than our confessions.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΚΡΟΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές

Links: https://www.facebook.com/views.of.fantasy.gr
https://www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions
https://www.facebook.com/autoekdosi
https://www.facebook.com/ScienceFictionCyprus
https://www.facebook.com/Greece.scifi.fantasy

 

Λόγω της επερχόμενης παρουσία σας στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 Μαΐου, στο Rockwood, απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, αποφασίσαμε να σας πάρουμε μια συνέντευξη για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ. 

 

Υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες εμπειρίες ή επιρροές στη ζωή σας που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Απάντηση:

Συνήθως δεν γράφω με εξομολογητική διάθεση. Η συγγραφή είναι μια ευκαιρία για εμένα να ζήσω τη ζωή κάποιου άλλου. Να ζήσω πράγματα σε κόσμους που μπορεί να μην υπάρχουν στον δικό μου. Το γράψιμο είναι κάτι που αγαπούσα από παλιά, όσο φαινομενικά επιφανειακό κι αν ήταν. Το πιο σοβαρό γράψιμο ακολούθησε μόλις εισήγαγα τη χαρά στην πράξη της γραφής. Το κίνητρο της γραφής μου έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους επιταχύνω τη διαδικασία αναγνώρισης και επεξεργασίας ερεθισμάτων σε αυτόν τον άγριο κόσμο των πολλών ευθυνών, τραυμάτων, επιθυμιών και δίκαιων αιτιών.

 

Πώς μοιάζει η ρουτίνα συγγραφής σας; Έχετε κάποια συγκεκριμένα τελετουργικά ή συνήθειες που σας βοηθούν να παραμείνετε παραγωγικός;

Απάντηση:

Οι χαρές της συγγραφής είναι μεγάλες σε αριθμό, όπως έχω ανακαλύψει. Θεωρώ ότι η συγγραφική μου ρουτίνα με βοηθάει να ξεκαθαρίσω τις καθημερινές, κοσμικές ανησυχίες μου και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ωστόσο, κάθε φορά που αποφασίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για κάτι σημαντικό, το σύμπαν αρέσκεται στο να τον δοκιμάζει, κάτι θα προσπαθήσει να του αποσπάσει την προσοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, διασφαλίζω τον χρόνο της γραφής μου. Επειδή χρειάζομαι απόλυτη ησυχία, γράφω κυρίως τις βραδινές ώρες.

 

Ποιες είναι οι λογοτεχνικές σας επιρροές και πώς έχουν διαμορφώσει τη δουλειά σας;

Απάντηση:

Τα βιβλία σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους ή διαφορετικά πράγματα για το ίδιο άτομο – αναλόγως σε ποια φάση της ζωής του βρίσκεται. Όσον αφορά τις προσωπικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις, παίρνω ευχαρίστηση όχι μόνο από τα ίδια τα βιβλία αλλά και από τον αναπάντεχο τρόπο με τον οποίο τα συναντώ. Συνήθως διαβάζω ποίηση, δοκίμια, σκοτεινά και ανελέητα μυθιστορήματα ή βιβλία φαντασίας που υποδεικνύουν μονοπάτια προς το υπερβατικό, αυτήν την απροσδιόριστη κατάσταση όπου η απόσταση ανάμεσα στον εαυτό και το σύμπαν συρρικνώνεται.

Όσον αφορά τη λογοτεχνία του φανταστικού, αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Stephen King, η Ursula K. Le Guin, κυρίως όμως, ο Philip K. Dick, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που αρεσκόνταν στο να διαλύει τους δυστοπικούς, φανταστικούς του κόσμους. Είναι κάτι που βρίσκει απήχηση και στα δικά μου γραπτά, καθώς επίσης και το ότι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών του δεν είναι υπερήρωες με υπερφυσικές ικανότητες, αλλά καθημερινά, συνηθισμένα ανθρώπινα πλάσματα, αδέξια και γεμάτα ατέλειες. Πλάσματα τα οποία όμως διαθέτουν το κουράγιο και την αντοχή να παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα σε περιβάλλοντα τοξικών αποβλήτων.

 

Ποιες άλλες μορφές τέχνης ή μέσα (μουσική, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες) εμπνέουν τη γραφή σας;

Απάντηση:

Η μουσική, επειδή έχει να κάνει με τον ρυθμό, τη ροή, την έκφραση, τα συναισθήματα, τα βαθύτερα νοήματα, με τον τρόπο που προσεγγίζει την ανθρώπινη ψυχή. Υπάρχει ένα μοτίβο επανάληψης, είτε με τη μορφή λέξεων είτε με μουσικές νότες, για να λειτουργήσει ως υπενθύμιση, να δώσει έμφαση... Η επανάληψη δημιουργεί ροή και αυτό είναι που συνδέει τις δύο τέχνες.

 

Πώς επηρεάζουν οι προσωπικές σας εμπειρίες τους χαρακτήρες και τα σκηνικά στις ιστορίες σας;

Απάντηση:

Καταρχάς ξεκινώ με αυτά που γνωρίζω. Εμπνέομαι από την κοινωνική πραγματικότητα, από αληθινούς ανθρώπους, αληθινά συναισθήματα, αληθινά γεγονότα. Ξεκινώντας τη διαδικασία της συγγραφής σε έναν κόσμο με τον οποίο είμαι εξοικειωμένη, είναι γενικά πολύ πιο εύκολο για μένα στη συνέχεια να «φορέσω τα παπούτσια» των χαρακτήρων μου, να βυθιστώ στο σκηνικό της ιστορίας μου και να αφήσω τη φαντασία μου σε συνδυασμό με μικρές στιγμές που έχουν φαινομενικά χαθεί στη μνήμη, να καθοδηγήσουν την πορεία της γραφής μου..

Η πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη πηγή ιδεών για εμένα, όπως θεωρώ και για κάθε συγγραφέα, αποτελεί ξεκάθαρα η ίδια η ζωή. Έμπνευση όμως αποτελεί εξίσου και η γνώση ότι υπάρχει δύναμη στο να πάρεις ένα στυλό και να το βάλεις σε ένα φύλλο, ή στο να ακουμπήσεις τα δάχτυλά σου σε ένα πληκτρολόγιο και να δημιουργήσεις ζωή, απώλεια και θαυμαστούς καινούργιους κόσμους, όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο από λέξεις.

 

Τι σας προκαλεί μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία γραφής και πώς ξεπερνάτε αυτές τις προκλήσεις;

Απάντηση:

Η λογοτεχνική μυθοπλασία, όπως και η ποίηση εμπεριέχουν εικόνες που εκτείνονται πέρα από μια απλή περιγραφή αυτού που μπορεί κανείς να δει. Παράλληλα υποδηλώνουν ρεαλισμό -φανταστικοί χαρακτήρες κατοικούν σε έναν αναγνωρίσιμο κόσμο- παρουσιάζοντας συγχρόνως και ένα υποσυνείδητο, προειδοποιητικό μήνυμα για το μέλλον. Η πρόκλησή μου λοιπόν αφορά κυρίως προειδοποιήσεις ενεργοποίησης με αφορμή κάποιες από τις ανείπωτες εμπειρίες που έχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας σε αυτήν την δυστοπική εποχή της πυρίτιδας και της οργής.

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας, για την υπόθεση του και τους χαρακτήρες και γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε να το αγοράσει κάποιος;

Απάντηση:

Μέσα από μία σουρεαλιστική περιήγηση στα παράξενα τοπία αυτού του αποκαλυπτικού κόσμου, η ποιητική μου συλλογή «Κρόνος Χρόνος» πραγματεύεται ζητήματα θνησιμότητας και αμφισβήτησης, εξερευνώντας το ιερό και το βέβηλο με τρόπο προσεγγιστικά αιρετικό. Βαδίζει στην άβυσσο του μηδενισμού, εξερευνώντας τις αφηγηματικές αποστάσεις και την queer γραμμικότητα του σύγχρονου κόσμου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η αποκάλυψη έχει ήδη έρθει με μυριάδες τρόπους.

 

Μιλήστε μας για την παρουσία σας στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα. Τι ώρα θα μιλήσετε και τι πρέπει να περιμένουν να ακούσουν οι φίλοι της λογοτεχνίας που θα παρευρεθούν;

Απάντηση:

Θα μιλήσω στις 20.55, στην παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής «Κρόνος Χρόνος» καθώς επίσης και στις 22.00, στα πλαίσια της Απονομής των Βραβείων Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2023, όπου θα μιλήσω για το διήγημα φαντασίας «Η Σκιά της μέλισσας», το οποίο κέρδισε το 2ο βραβείο Larry Niven 2023 στην κατηγορία του και συμπεριλαμβάνεται στην Ανθολογία των Βραβείων για το 2023.

 

Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε;

Απάντηση:

Η ποιητική μου συλλογή «Κρόνος Χρόνος», όπως και ο «Φαινότυπος», η πρώτη μου ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, εστιάζουν στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όπου οι ραγδαίοι ρυθμοί ζωής, το άγχος, ο καταναλωτισμός, οι απογυμνωμένες από κάθε ηθική αξία κοινωνικές δομές, οι επιδερμικές διαπροσωπικές σχέσεις, η αλλοτρίωση, οι φοβίες, οι θεωρίες συνωμοσίας και  οι πεποιθήσεις, προσφέρουν έναν απρόσκοπτο κόσμο δυστοπίας, δημόσιας αποτυχίας και ιδιωτικής απόγνωσης. 

Δεν δείχνουν στους αναγνώστες τους κάτι που δεν γνωρίζουν ήδη. Αντίθετα, ρίχνοντας μία διερευνητική ματιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, εξηγούν, με διαφορετικό τρόπο η κάθε συλλογή, τι συμβαίνει όταν η κοινωνία ή ο άνθρωπος παύει να εξελίσσεται καθώς και το πώς ο συνδυασμός τεχνολογικής επάρκειας και κοινωνικής δικτύωσης με οικονομική στασιμότητα, θεσμική παρακμή και πνευματική εξάντληση δημιουργεί μία μοναδική πολιτισμική και κοινωνική κρίση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.