Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το Μεγαλύτερο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ παγκοσμίως Panorama International Literature Festival 2023 άνοιξε τις Πύλες του»

 



Η τέταρτη σεζόν ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ λογοτεχνίας στον κόσμο, το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Πανόραμα Panorama International Literature Festival  του Οργανισμού Writers Capital Foundation με τη συμμετοχή περισσότερων από 76 χωρών σε όλο τον κόσμο πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2023. Το φεστιβάλ, που πέρυσι διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ (Παράρτημα Ελλάδας), κος Στέφανος Βογαζιανός-Roy,  διοργανώνεται φέτος από την Ισπανία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει διακριθεί με το παγκόσμιο ρεκόρ ως το μεγαλύτερο σε διάρκεια πολύγλωσσο φεστιβάλ λογοτεχνίας, που είναι αφιερωμένο στη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών, στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών, και φυσικά στην ένταξη του σύγχρονου ποιητή και συγγραφέα σε μία ενιαία πλατφόρμα με αμοιβαία οφέλη για όλους, καθώς στο φεστιβάλ συμμετέχουν διάσημοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο.

 

Η διαπρεπής συγγραφέας και βραβευμένη με το Jnanpith, το ύψιστο βραβείο της χώρας, Dr Prathibha Ray, ανακοίνωσε στην Ινδία το τέταρτο Panorama International Literature Festival 2023 δηλώνοντας τα εξής:

«Ο άνθρωπος είναι μοναχικός σήμερα γιατί χτίζει τοίχους αντί για γέφυρες. Η λογοτεχνία, αντιθέτως, χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη, και εμπλουτίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα». «Το θέμα του φεστιβάλ που συζητά τόσο τις φιλοσοφικές όσο και τις περιβαλλοντικές πτυχές του αέρα είναι επίκαιρο στις μέρες μας. Η πλατφόρμα του φεστιβάλ αναμφισβήτητα θα διευκολύνει την διαπολιτισμική επικοινωνία, δίδοντας κίνητρο για εξαιρετικές συζητήσεις και συνάμα την επιβεβαίωση της δύναμης του γραπτού λόγου», πρόσθεσε.

 

Το πρόγραμμα υπογραφής του Writers Capital Foundation, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διάδοση των πανίσχυρων αξιών της ανθρωπότητας μέσω της λογοτεχνίας, αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να επιτρέψει στους συγγραφείς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Να ανοίξουν έτι περαιτέρω το διαμέτρημά τους, αναμετρώντας τις δυνάμεις τους με εκείνες των άλλων ομότεχνών τους αλλά και με τις δικές τους επίσης. Να ανοίξουν τα φτερά της σκέψης και της δημιουργίας, βουτώντας στα φιλοσοφικά ύδατα και ανακαλύπτοντας πτυχές που δεν είχαν έως τώρα αγγίξει με τα μάτια του νου και της ψυχής.

 

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο φέτος, όπου οι σύνεδροι θα παρουσιάσουν τα έργα τους τόσο εικονικά όσο και με φυσική παρουσία σε εθνικά φεστιβάλ στις συμμετέχουσες χώρες. Στην Ινδία, το φεστιβάλ συνεργάζεται με το Central University της Kerala, την Ανώτατη Λογοτεχνική Ακαδημία Sahitya Akademi και την Κρατική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η εθνική εκδήλωση στην Ινδία θα πραγματοποιηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Kerala Central University στο Kasaragod. To Φεστιβάλ, στο οποίο θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από την αποστολή εκλεκτών Λογοτεχνών - Συνέδρων της χώρας μας, θα διαρκέσει από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και περιήγηση-ξενάγηση σε αξιοθέατα της περιοχής πέριξ της Πανεπιστημιούπολης, όπως φεστιβάλ Κινηματογράφου, επίσκεψη σε μουσεία-μνημεία-χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθιστώντας την επίσκεψη στη «χώρα των θεών» αλησμόνητη.

 

ΘΕΜΑ

Το τέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Πανόραμα έχει ως θέμα του το στοιχείο του «αέρα» στη φιλοσοφία. Ο πλανήτης μας οφείλει την ύπαρξή του στον αέρα που περιβάλλει τη γη μας και για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι ευγνώμων η κάθε μορφή ζωής. Ο αέρας αποτελεί τη βάση όλων των κινήσεων στη γη – ας αναλογιστούμε τα σύννεφα να παρασύρονται από τους ανέμους και να ποτίζουν την άμμο σαν σταγόνες βροχής. Ας κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ποτάμια παρασύρονται μακριά και φέρνουν νερό για τα μυριάδες είδη ζωής στη γη. Ας παρακολουθήσουμε αυτές τις σκέψεις μέσα μας να παρασύρονται από την παρουσία της λεπτής ουσίας του αέρα μέσα στο σώμα μας να διεγείρουν τις αισθήσεις και να προκαλούν συναισθήματα. Ο αέρας είναι η ίδια η βάση της ύπαρξης της ζωής μας και όλου του πλανήτη.

 

Εκτός από το να υπενθυμίσει στον καθένα από εμάς να αναπνέουμε την ομορφιά της ζωής και να εκπνέουμε ευγνωμοσύνη για τη ζωή με την οποία είμαστε ευλογημένοι, το Φεστιβάλ στοχεύει επίσης στη διάδοση της ευαισθητοποίησης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο περίπου 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση — ένα τεράστιο νούμερο 800ων ατόμων κάθε ώρα ή 13ών ανά λεπτό. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο υποσιτισμός, η χρήση αλκοόλ, ουσιών, και η σωματική αδράνεια.

 

«Είμαστε βέβαιοι ότι το φεστιβάλ όχι μόνο θα προτρέψει τους διανοούμενους να εξερευνήσουν τις βαθύτερες φιλοσοφικές πτυχές του στοιχείου του αέρα, αλλά επίσης θα διαδώσει και ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη σημασία του να διατηρούμε το περιβάλλον μας καθαρό και ασφαλές για τις επερχόμενες γενιές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Writers Capital International Foundation και Chairman του Φεστιβάλ Panorama, Preeth Nambiar.

«Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούσουμε τους σημερινούς στοχαστές να διατυπώνουν τις απόψεις τους, καθώς πέρα από την ποίηση το θέμα ενδείκνυται και για φιλοσοφική θεώρηση, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

«Επίσης γίνονται ήδη συζητήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς σε διάφορες χώρες, και στην Ελλάδα φυσικά, να εισαχθεί ένα εργαστήριο λογοτεχνίας στα πλαίσια του φεστιβάλ σε κολέγια για φοιτητές αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι καλύτερα και σε πρακτικό επίπεδο την ποίηση και τη λογοτεχνία εν γένει, να την αγαπήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και με συνομηλίκους τους ανά την υφήλιο. Στόχος μας να δημιουργήσουμε από κοινού το νέο φυτώριο ποιητών και συγγραφέων! Πρόκειται για ένα εγχείρημα με υψηλό στόχο, που αναμφισβήτητα θα αποζημιώσει τόσο εμάς τους διοργανωτές όσο και όλους τους συμμετέχοντες», είπε η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού και Panorama Chief Coordinator Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.panoramafestival.org  καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού

https://www.facebook.com/WritersCapitalFoundation

https://www.facebook.com/WritersCapitalFoundation/videos/1276481259862337

https://alessandria.today/2022/11/03/panorama-internazionale-letteratura-festival-2023/?fbclid=IwAR29yppH1guM1BRLH_xCboDWshN4C3Fp0z9trqkmS-o5WBnWJGO2-MP3giY





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.