Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΜΦΙΛΥΚΗ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ

 

Καλησπέρα, στα πλαίσια του λογοτεχνικού φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, θα παρουσιάσω την ποιητική μου συλλογή «Ανάδρομη Αμφιλύκη», με θέμα τα γυναικεία αρχέτυπα.

Τα αρχέτυπα είναι θεμελιώδη, έμφυτα μοτίβα και εικόνες που αποτελούν μέρος του συλλογικού ασυνείδητου, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να την επηρεάσουν. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ενσωματώνουν και να ανταποκρίνονται σε αρχετυπικές εικόνες με τρόπο που είναι εντελώς πέρα από τον συνειδητό τους έλεγχο. Αν ρίξουμε μια ματιά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - από τα βιβλία μέχρι την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα - τα αρχέτυπα υπάρχουν παντού. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο διαδεδομένη, αλλά εξηγεί και τους ποικίλους βαθμούς ενέργειας καθώς και τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Προτάθηκαν για πρώτη φορά από τον Ελβετό ψυχίατρο Carl Jung, ο οποίος υπέθεσε ότι αντιπροσώπευαν αρχαϊκές μορφές θεμελιώδους ανθρώπινης σοφίας που μεταβιβάζονται σε εμάς με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδουμε ενστικτώδη πρότυπα συμπεριφοράς και πως οι ιστορίες που υφαίνονται από αυτά τα όντα, ως θεοί, θεές, ημίθεοι, ήρωες και δαίμονες, αποτελούν τους μύθους και τις θρησκευτικές κοσμοθεωρίες της ανθρωπότητας.

Τα 90 ποιήματα της συλλογής «Ανάδρομη Αμφιλύκη» παρουσιάζουν τα αρχετυπικά αυτά μοτίβα ως μία πόρτα σε ένα κρυφό σύμπαν. Στο βιβλίο ενυπάρχουν πολλές διαφορετικές γυναικείες μορφές και η καθεμία από αυτές αποτελεί μία μοναδική έκφραση γυναικείας ενέργειας. Για παράδειγμα, η μητέρα είναι ανιδιοτελής, συμπονετική και βρίσκει χαρά στο να φροντίζει τους άλλους. Η νεαρή κοπέλα είναι το σύμβολο των νέων ξεκινημάτων, δημιουργική, αθώα και γεμάτη απορία. Η ερωμένη είναι μαγνητική, αισθησιακή, ευμετάβλητη κι αναζητά την προσοχή και το πάθος. Η γυναίκα-βασίλισσα αγωνίζεται σε έναν κόσμο ανδρών, είναι εξαιρετική στα επιτεύγματα και θέλει έναν σύντροφο να την σέβεται και να την στηρίζει. Η γυναίκα-κυνηγός λατρεύει τη φύση και είναι παρορμητική, μοναχική και αυτάρκης. Η γυναίκα-σύντροφος είναι η πρακτική γυναίκα που λατρεύει να κρατά την ενέργεια σε ροή και τα πράγματα τακτοποιημένα κι εκπροσωπεί την πληρότητα και την επιστασία της ζωής σε κάθε μορφή της. Τέλος, η γυναίκα-ιέρεια εμπιστεύεται τη φωνή της και δεν χρειάζεται την έγκριση των άλλων. Είναι σε επαφή με τη διαίσθησή της και το σκοτάδι της. Αισθάνεται άνετα με την ιδέα του θανάτου και μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιους επειδή δεν έχει φίλτρο. Είναι μια γυναίκα που θέλει να μεταδώσει τη σοφία της και να αφήσει μια κληρονομιά.

Χρησιμοποιώντας ένα διαισθητικό μείγμα μυθολογίας, ψυχολογίας, φεμινισμού και πνευματικότητας η «Ανάδρομη Αμφιλύκη», ως ψυχικός φακός, αποκαλύπτει πώς μπορούμε να συνδεθούμε καλύτερα με τα υποκείμενα αρχέτυπα, αυτές τις ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας, υπογραμμίζοντάς τα ως ισχυρά αόρατα νήματα, ως το DNA που διαμορφώνει ρόλους και διέπει πεποιθήσεις, κίνητρα, ενέργειες και συναισθήματα.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα είναι μια θεά και, ως εκ τούτου, εγγενώς θεϊκή. Η «Ανάδρομη Αμφιλύκη» εντρυφεί στους μύθους που αποτελούν την πραγματικότητά μας υποδεικνύοντάς πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν αυτογνωσία, εσωτερική σοφία και δύναμη καθώς περιηγούμαστε στις αναζητήσεις μας σχετικά με το ποιοι είμαστε και πώς συνδεόμαστε με τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.