Phoenix

Phoenix
Our spirit artifacts tell more about ourselves than our confessions.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΕΩΣ ΤΟ 2011, ΜΕ 68 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1991, Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών το 1988 και Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ το 1988.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ – ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Link: https://filologikiprotoxronia.blogspot.com/p/blog-page_16.html

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Η Φιλολογική Πρωτοχρονιά ήταν μια ετήσια λογοτεχνική και καλλιτεχνική έκδοση (τόμος 500 - 600 περίπου σελίδων), Εκδιδόταν από το 1943 – 2011, από τον εκδοτικό οίκο Μαυρίδη, ιδρυμένο το 1929, με έδρα την Αθήνα. Φιλοξενήθηκαν με τα έργα τους στις σελίδες της αξιόλογοι δημιουργοί όπως οι: Παλαμάς, Βρεττάκος, Μυριβήλης, Σικελιανός, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και εξέχοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών όπως και άλλοι πολλοί από τους χώρους της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής. Στο τυπογραφείο του ιδρυτή, Αριστείδη Μαυρίδη (1903 - 1997), σύχναζαν μεγάλα, πνευματικά ονόματα, όπως επί παραδείγματι ο Νικηφόρος Βρεττάκος και πολλοί άλλοι, καθώς αναφέρει στο βιβλίο του Άφθαρτοι εν φθορά ο Δημήτρης Νικορέτζος! Ο απώτερος σκοπός της έκδοσης το 1943, στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ήταν ο Έλληνας να διατηρήσει την πνευματική του παράδοση ως αντίσταση στον κατακτητή, προβάλλοντας την ελληνική πνευματική δημιουργία. Οι εκδόσεις Μαυρίδη ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος, που είχε εκδώσει τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη!

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν να τιμηθεί η έκδοσή της με πολλές διακρίσεις, με τις σημαντικότερες από αυτές να είναι: το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1991, ο Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών το 1988 και το Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ το 1988.

 

68 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Η αρχική έκδοση τον Δεκέμβρη του 1942 αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα επιτεύγματα της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας σε μια εποχή αβάσταχτης δυστυχίας και στερήσεων - έβγαινε ακόμα και στην Κατοχή.

O απώτερος σκοπός της έκδοσης ήταν ο Έλληνας να διατηρήσει την πνευματική του αντίσταση, προβάλλοντας την ελληνική πνευματική δημιουργία.

Το βραβευμένο, ιστορικό έντυπο, που μέσα στις σελίδες του φιλοξενούσε τα πιο σπουδαία ονόματα της λογοτεχνίας μας και κοσμεί της βιβλιοθήκες όλων των παλαιότερων λογοτεχνών, οφείλει να μην χαθεί, καθώς έχει μία τεράστια προσφορά στα ελληνικά Γράμματα.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024

ΜΕ 576 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 250 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ.

 

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ 2024






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.