Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Το ανίσχυρο υλικό, διαποτισμένο από την πνοή ζωής,

είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας τελειότητας.

(Giovanni Campisi)

 

ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ

ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ – Δρ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΤΟΒΑΣ

 

Η νέα συλλογή ποιητικών μικρό-διηγημάτων, υπό τον τίτλο «Ανιχνεύοντας το Εφήμερο», της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη, η οποία και αποτελεί κατ’ ουσίαν ιδιαίτερα δυναμική, αλλά και ξεχωριστή συνέχεια της συλλογής ποιημάτων και μικρόδιηγημάτων «Μια Γραμμή Ορίζοντα», η οποία πέραν των υπέροχων ποιημάτων αυτής, περιελάβανε σειρά ιδιαίτερα καλογραμμένων, περιεκτικών και πολύ δυνατών σε επίπεδο λόγου, ποιητικών διηγημάτων, έρχεται γι’ ακόμα μια φορά να κινήσει το ενδιαφέρον Κριτικών και Κοινού, για ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος (ποιητικό μικρό-διήγημα), σε παγκόσμια κλίμακα.

Μία συλλογή ποιητικών μικρό-διηγημάτων, η οποία θα μπορούσε να λεχθεί ότι αποτελεί ένα λογοτεχνικό είδος πρωτότυπο από κάθε άποψη, το οποίο αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά, τόσο το τωρινό, όσο και τα προηγούμενα βιβλία της κυρίας Δραγούνη, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος, που βρίσκεται στο μεταίχμιο τόσο του Πεζού, όσο και του Ποιητικού Λόγου, αντλώντας και συνδυάζοντας αρμονικά τα θετικά στοιχεία αμφοτέρων, με ένα εκπληκτικό τελικό αποτέλεσμα.

Ένα λογοτεχνικό πόνημα, που θα κυκλοφορήσει σε επτάγλωσση έκδοση, (Ελληνικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά) από τον πάντα έγκριτο και ιδιαίτερα σημαντικό Ιταλικό Εκδοτικό Οίκο Universum, θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια ακόμη, ιδιαίτερα δυνατή κατάθεση ψυχής και συμβολική εξομολόγηση σκέψεων και στιγμών ζωής, της εν λόγω λογοτέχνιδας και ποιήτριας. Μια εξομολόγηση και μία κατάθεση ψυχής, με τη δυναμική της αυθεντικότητας, της ειλικρίνειας και της γνησιότητας, η οποία και εκκινεί στη βάση, τόσο των βιωμάτων, των στιγμών ζωής και των συναισθημάτων, όσο και του υψηλού πνευματικού background και των ξεχωριστών νοημάτων. Στοιχεία τα οποία και διέπουν και χαρακτηρίζουν σε αύξουσα πορεία, το σύνολο, των λογοτεχνικών και ποιητικών συνθέσεων της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη.

Μιας λογοτέχνιδας, αλλά και ποιήτριας, της οποίας το έργο και χαρακτηρίζεται, από ποιότητα και ιδιαίτερη ποιητική και λογοτεχνική δυναμική, ενώ παράλληλα και η ίδια θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια σημαντική παρουσία όσον αφορά στο λογοτεχνικό χώρο, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, δεδομένου του γεγονότος, ότι μέχρι στιγμής, η κυρία Βασιλική Δραγούνη, έχει να παρουσιάσει σε επίπεδο έκδοσης, ήδη εννέα ατομικές ποιητικές συλλογές, σειρά συλλογών διηγημάτων και μικρό-διηγημάτων, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε πλειάδα συλλογικών έργων, -περί τις 150 εκατόν πενήντα συμμετοχές-, με πιο πρόσφατες και με διεθνή απήχηση, την Πολύγλωσση Συλλογική Ανθολογία «Poetae Mundi» των εκδόσεων Universum, καθώς και την Πολύγλωσση Ατομική Συλλογή ποιημάτων και μικρό-διηγημάτων «Μια Γραμμή Ορίζοντα». Μια πολύγλωσση έκδοση έργων της κυρίας Δραγούνη, που κυκλοφόρησε το 2023, στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Ιταλικά, τα Γερμανικά και τα Αγγλικά.

Λόγος, σκέψεις και ποιητικές εικόνες, με πανταχού παρούσα την ανθρώπινη ευαισθησία. Μια ευαισθησία, η οποία παλεύει και προσπερνά τις όποιες δυσκολίες, αντλώντας απ’ αυτή καθαυτή τη δυναμική του εφήμερου δύναμη δημιουργίας, για πολλοστή φορά, και κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνοντας τους όρους και τις αντίστοιχες συνθήκες, μέσα απ’ την έμπνευση και την πνευματική ομορφιά να υπερβεί και να αντιμετωπίσει αυτή καθαυτή την πεζή πραγματικότητα του εφήμερου, την πραγματικότητα μιας αντιποιητικής εποχής. Σεμνή, ξεχωριστή, αλλά συνάμα εμπνευσμένη και πολυτάλαντη δημιουργός η κυρία Βασιλική Δραγούνη, διακονεί, τόσο τη Λογοτεχνία, όσο και την Ποίηση, όντας αφοσιωμένη ιέρεια αμφοτέρων.

Στα έργα της κυρίας Βασιλικής Δραγούνη, τόσο τα ποιητικά, όσο και τα πεζά, εναλλάσσονται με τρόπο, ιδιαίτερα προσεγμένο, δυναμικό, αλλά πάντα ποιητικό, γλωσσικά εργαλεία-φαινόμενα, όπως τα αλληγορικά σχήματα, η μεταφορά ή οι παρομοιώσεις. Στοιχεία που εμπλουτίζουν δίνουν περαιτέρω ποιητική ώθηση, τόσο στον ποιητικό, όσο και τον πεζό λόγο, της εν λόγω ποιήτριας, αφήνοντας παράλληλα κι ένα ξεκάθαρο πνευματικό και λογοτεχνικό αποτύπωμα, το οποίο και υποδηλώνει, γι’ ακόμα μια φορά την καλλιέργεια και το υψηλό πνευματικό επίπεδο της εν λόγω λογοτέχνιδας και ποιήτριας.

Αναμφίβολα και χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι λογοτεχνικές-ποιητικές συνθέσεις και δημιουργίες της κυρίας Δραγούνη, αποτελούν για τον αναγνώστη, ένα πνευματικό «στοίχημα» κατάκτησης, αλλά συνάμα κατανόησης και αποκωδικοποίησης ξεχωριστών λογοτεχνικών και πνευματικών μηνυμάτων. Στοιχεία που προβάλλουν υπό μορφή πρόκλησης-πρόσκλησης. Ένα πνευματικό «στοίχημα» και μία πρόκληση, για πολλαπλές αναγνώσεις και προφανώς όχι μόνο μία ανάγνωση, οι οποίες στη συνέχεια θα πάρουν τη μορφή τόσο της αναζήτησης, όσο και της μελέτης. Στοιχεία πνευματικής, λογοτεχνικής και ποιητικής δυναμικής, που ενυπάρχουν και χαρακτηρίζουν, τόσο το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και το σύνολο του ποιητικού και λογοτεχνικού έργου, της κυρίας Δραγούνη, ως λογοτέχνιδας και ποιήτριας.

 

Μιλτιάδης Ντόβας

Ποιητής-Λογοτέχνης

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τακτικό Μέλος Εταιρίας

Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.Ε.Λ,

Τακτικό Μέλος και Εκπρόσωπος,

για την Περιοχή της Ηπείρου της Διεθνούς

Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

και Καλλιτεχνών, Δ.Ε.Ε.Λ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.