Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η νεαρή ζωγράφος Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας”





Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”


Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023


Bio: ΤΣΙΣΜΑΛΙΔΟΥ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ

Η Τζωρτζίνα Τσισμαλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Πτυχιούχος σπουδών Ψυχολογίας. Βρίσκει έμπνευση στην Τέχνη και της αρέσει να δημιουργεί συναρπαστικά έργα. Έχει βραβευτεί με το «Panorama International Arts Award 2022» για τo έργο της με τίτλο «Enlightenment» από το «Panorama International  Arts Festival  2022», το οποίο είχε σαν θέμα την Παγκόσμια ειρήνη. Έχει λάβει τη θέση της  Executive Assistant του Youth Foundation για το Writers  Capital International Foundation στον τομέα των τεχνών. Επίσης έχει βραβευτεί με Τιμητική Διάκριση για τον  πίνακά της  με τίτλο «Triumph Thunderbird» στον «1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό» των εκδόσεων Κέφαλος. Έχει συμμετάσχει με ατομική  έκθεση  (8 πίνακες) στο Athens Art Festival 2022 και έχει πραγματοποιήσει ατομική  έκθεση με τίτλο  «Cosmos  Series» (16  πίνακες) στο Myró Gallery  στη  Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος  2022). Έχει Φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα τριών Ποιητικών Συλλογών και τα έργα της εκτίθενται στο Etsy.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμα για την συμμετοχή μου στην έκθεση με θέμα «Mit dem Blau des Himmels und des Meeres» είναι το ότι ήθελα να αναδείξω μέσα από τους πίνακές μου το καθαρό αναζωογονητικό μπλε του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας. Αλλά, πέρα από αυτό, λατρεύω γενικά τη φύση και την ικανότητά της να μας μεταμορφώνει. Μου αρέσει ιδιαίτερα να ζωγραφίζω θάλασσες, ωκεανούς και λίμνες. Βρίσκω το νερό πολύ ηρεμιστικό και καταπραϋντικό. Μας θυμίζει τη θέση μας στον κόσμο και την εξάρτησή μας από αυτό για να επιβιώσουμε. Μου αρέσει επίσης το πόσο συνδεδεμένους μεταξύ μας μας κάνει το νερό, πώς κυκλοφορεί σε όλον τον πλανήτη συνδέοντας όλους μας.



Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Πιστεύω πως το να αναπτύσσεται κανείς ως καλλιτέχνης δεν είναι πάντα το να ζωγραφίζει περισσότερο. Θα ήθελα να θέτω στόχους που θα με βοηθούν να αναπτύξω όχι μόνο τις δεξιότητές μου, αλλά και την δημιουργικότητά μου. Για παράδειγμα, να βλέπω περισσότερη τέχνη από κοντά, να επισκέπτομαι δύο γκαλερί ή δύο μουσεία κάθε μήνα, ώστε να έχω μια εικόνα για το όραμα άλλων καλλιτεχνών που θα ανοίξει το μυαλό μου σε νέα στυλ και προσεγγίσεις και θα επηρεάσει το καλλιτεχνικό μου ταξίδι. Θα ήθελα επίσης να μοιράζομαι την τέχνη μου μέσω εκθέσεων ζωγραφικής ή μέσω του Διαδικτύου.




Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Ως γνωστόν, η σύγχρονη τέχνη είναι συχνά αφηρημένη και πειραματική. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες συχνά επιδιώκουν να αμφισβητούν τις παραδοσιακές αξίες και το έργο τους μπορεί να είναι προκλητικό ή αμφιλεγόμενο. Όμως εργάζονται σε έναν κόσμο πολιτιστικά ποικιλόμορφο και τεχνολογικά προχωρημένο. Η δυναμική λοιπόν του σύγχρονου ρεύματος θα αφήσει το στίγμα της τόσο μεθοδολογικά, ως ένας δυναμικός συνδυασμός υλικών και μεθόδων, όσο και ιδεολογικά, ως ένας δυναμικός συνδυασμός εννοιών και θεμάτων που συνεχίζει την αμφισβήτηση των ορίων που ήταν ήδη σε εξέλιξη τον 20ο αιώνα. 




Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η σημασία της τέχνης είναι πολύ σημαντική στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Η τέχνη μας θυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι μοιραζόμαστε μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία. Η τέχνη μας επιτρέπει να εξετάζουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, να επεξεργάζεσαι εμπειρίες, να βρίσκεις συνδέσεις, να δημιουργείς αντίκτυπο, να εκφράζεσαι και να φέρνεις κοντά ανθρώπους και ιδέες.

 


Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ως τελειόφοιτη σπουδών ψυχολογίας, εδώ θα απαντήσω πως η έκφραση του εαυτού μέσω της τέχνης έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από το άγχος και μειώνει σημαντικά την κατάθλιψη. Ο κόσμος είναι ένας περίεργος σουρεαλιστικός τόπος, ειδικά αυτή τη στιγμή. Και είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι «παίζουν» πολλά συναισθήματα. Είναι ζωτικής σημασίας να απελευθερώνονται τα συναισθήματα αυτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δύσκολο να εκφραστούν. Η έκφραση μέσω της τέχνης, είτε από την πλευρά του δημιουργού είτε από την πλευρά του θεατή, είναι ένας απίστευτος τρόπος απελευθέρωσης συναισθημάτων πριν αυτά βαθύνουν. Ένα έργο τέχνης, λοιπόν, εκφράζει συναίσθημα, αλλά η δημιουργία και η εκτίμησή του είναι και τα δύο πράξεις φαντασίας. Επομένως, το έργο τέχνης θα πρέπει να αναδημιουργηθεί στο μυαλό του κοινού του. Να δημιουργήσει συναισθήματα που ρέουν φυσικά. 


Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ


Bio: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

 

Πηγήhttps://www.polismagazino.gr/%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%cf%81%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b6%cf%89%cf%81%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%af/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.